Fiskmat

fiskmatDet foder som du väljer att använda för att utfodra dina fiskar har en stor påverkan på dina fiskars hälsa. Vissa tåliga fiskar mår bra av att äta en diet av det flingfoder som du kan hitta I dina lokala matbutik. De flesta arter mår dock mycket bättre av att få äta en mer varierad diet som består av högkvalitativt fiskfoder, hemgjord fiskmat, levande foder och olika typer av grönsaker.

Tyvärr kan det vara relativt svårt att få tag på bra fiskmat om man bor utanför en av de större städerna eller de fåtal andra orter som är lyckliga nog att ha en bra akvariebutik.

Djurbutikerna i de flesta städer är så fokuserade på hundar och katter att de sällan erbjuder ett bra sortiment foder och andra produkter för fiskar, reptiler och andra lite mindre vanliga husdjur.

Fiskar är ett mycket vanligt husdjur men de flesta akvarister lägger mindre pengar på sina akvarier än vad hund och kattägare i genomsnitt gör. Djurbutikerna fokuserar därför på det produkter som de kan tjäna mer pengar på.

Turligt nog finns det numera ett stort utbud av online butiker som erbjuder ett bra sortiment av olika akvarieprodukter. Dessa online butiker är ofta betydligt billigare än lokala butiker och det lönar sig ofta att beställa sin fiskmat på nätet från dessa istället för de lokala butikerna. (Om du är en av de få som har en bra lokal butik så kan det vara värt att stödja denna istället om deras priser inte är alltför höga). Att beställa din fiskmat online garanterar också att du får färsk fiskmat. Något som inte är säkert att du får om du handlar i en liten lokal butik med låg omsättning.

Flingfoder

Flingfoder är den fiskmat som de flesta ger sina fiskar när de först börjar hålla akvariefisk. Flingfoder är ett bra basfoder men är för många arter inte en fullgod diet. Försök att ge dina fiskar andra typer av foder minst ett par gånger i veckan. Du kan ofta köpa flingfoder i dina lokala butiker men det finns ett större och billigare utbud av olika typer av flingfoder online.

Pellets

Pellets är en typ av torrfoder som har pressats till kulor istället för flingor. Pellets håller ofta högre kvalitet än andra typer av torrfoder och vi rekommenderar varmt att du byter ut ditt torrfoder mot pellets foder.

Koi foder

Koi fiskar mår bäst om de får högkvalitativt foder såsom Hikari koi foder.

Levandefoder

Det är nu möjligt att köpa mygglarver, mysis och en rad andra typer av levandefoder via postorder. Maten kommer förpackad i påsar som gör det lätt att använda dem för att mata dina fiskar. Maten kostar mer per mål än annan typ av foder men priset är nu lågt nog att det skall vara värt att köpa levandefoder när man vill ge sina fiskar något extra gott eller när man vill odla en art. Ett billigare alternativ är att köpa frisk mat.

Frystfoder

Frystfoder består av levande foder som har fryst vilket gör det lättare att förvara och transportera. Fryst foder gör det mycket enkelt att ge dina fiskar en mycket bra diet.