Barf kost

Förkortningen BARF står för Biologically Appropriate Raw Food, det vill säga Biologiskt Lämplig Rå Kost. De hundägare som ger sina hundar denna typ av kost strävar efter att utfordra hundarna i enlighet med vad vilda hundar och nära släktingar till hunden äter i det vilda. Detta innebär ett fokus på animalisk kost, men även en del icke-animalisk mat eftersom även vilda hunddjur har en viss del icke-animalisk mat i sin kost. Dessutom tenderar barf kostvilda hunddjur att äta hela bytesdjur, vilket innebär att de äter magsäcken inklusive dess innehåll. Ett hunddjur som till exempel dödar en hare kommer alltså att få i sig halvsmält vegetarisk mat som befinner sig i harens matsmältningssystem. Att hålla en hund på en diet som helt utesluter vegetariska element är därför inte något som förespråkas av BARF-anhängarna. Över lag har BARF ett starkt fokus på att hunden ska få äta många olika delar av djur, alltså inte bara muskler utan även fett, senor, inre organ, osv. Att gnaga på ben är också viktigt eftersom det både bidrar med vissa näringsämnen och hjälper till att hålla tänder och tandkött i bra kondition.

Rått eller tillagat?

Hunddjur i det vilda lagar inte till sin mat och därför förespråkar BARF-anhängare att hundar ska serveras en hög andel rå kost även när de bor hos oss människor. Hunden har spetsiga tänder och en stark käke som utan problem kan slita sönder kött till tillräckligt små bitar för att hunden ska kunna svälja det. Värt att tänka på är också att hunden har en förhållandevis stor matsäck – något man ser hos många rovdjur som behöver kunna äta massor när de väl har fällt ett byte. Detta till skillnad från till exempel gräsätare som tenderar att äta lite grann hela tiden istället för massor då och då.

Rå kost anses vara överlägsen tillagad mat vad gäller smak och näringsinnehåll för hunden. Exakt hur strikt man är på den här punkten varierar från person till person. Vissa har en med flexibel inställning och pekar på att hunden levt med oss människor i så många tusen år att det har skett en viss anpassning vad gäller kosten. Hundarna har helt enkelt vant sig vid att äta människans överblivna – tillagade – matrester.

Karnivor eller omnivor?

Som nämnts ovan innebär BARF att hunden får en kombination av animalisk mat och icke-animalisk mat. Detta är en viktig skiljelinje mellan BARF och de dieter som bygger på idén om att hunden är en karnivor som kan få i sig allt den behöver genom att äta djur.

En typisk BARF-kost brukar bestå av ungefär två tredjedelar köttiga ben. Resten utgörs av andra delar av djur (kött, inävlor, fett, etc) och icke-animalisk mat, till exempel frukt och grönsaker. De som istället förespråkar en kost utan icke-animalisk mat brukar rekommendera 80% muskelkött, 10% ätbara ben och 10% inälvor. Inälvorna ska till ungefär hälften utgöras av lever.

Köttben är en viktig del i BARFKöttiga ben

Med köttigt ben menas ett ben som det fortfarande sitter kvar mycket kött på. En bra riktlinje är att det ska vara ungefär hälften ben och hälften kött. Benen ska vara råa. Det finns studier som indikerar att tillagade ben från vissa djur innebär en förhöjd risk för att hunden ska skada sig på splittrade ben.

Man kan köpa benmjöl att ha hemma som reserv som tillfällig ersättning för ben. Det ska dock endast användas som tillfällig ersättning eftersom benmjöl inte ger tänder och käkar samma stimulans som hela ben gör.

Kött

Exempel på sådant som räknas in i den här kategorin är muskelkött, kindkött, mellangärde, hjärta och tunga. Undvik kött som är upphettat, saltat eller marinerat. Att använda svenskt kött minskar risken för salmonella och parasiter. Både vitt kött och rött kött kan ingå i BARF-kosten.

Hur djuret har fötts upp påverkar näringshalten i köttet.

Fisk

Fisk är näringsrik mat som innehåller protein, och feta fiskarna kan också bidra med bra fettsyror. En kost som till stor del består av fisk kan dock ge problem för hundar. Detta eftersom fisk innehåller tiaminas, ett enzym som skyndar på nedbrytningen av vitamin B1 (tiamin). Man bör också tänka på att vissa fiskar innehåller stora mängder tungmetaller eftersom de vuxit upp i förorenade vatten.

Många BARF-anhängare ger sina hundar fiskolja varje dag, den innehåller både vitaminer och viktiga fettsyror.

äggÄgg

Ägg är en bra proteinkälla och fettkälla och innehåller också flera viktiga vitaminer. Ger man ägg inklusive skal får hunden i sig extra mineraler.

Inälvor

Många svenskar av idag rynkar på näsan åt inälvsmat, men inälvor är näringsrika och har ätits av både hundar och människor under historiens gång. När vilda hunddjur dödar ett byte kan man ofta se hur de sliter upp magen på djuret för att komma åt de näringsrika inälvorna allra först. Exempel på inälvor är lever, njurar, lungor och vom.

Grönsaker

BARF-anhängare brukar rekommendera grönsaker och örter som växer ovan jord, till exempel kål, sallad, broccoli och brännässlor. Man kan komplettera med en mindre mängd rotfrukter, till exempel rödbetor och morötter. Lök bör undvikas eftersom det kan ställa till med hälsoproblem för hunden, särskilt om det rör sig om en stor mängd rå lök.

Hur man kombinerar

Hunden behöver inte äta allt som är listat här ovanför varje dag utan det är hur kosten ser ut över tid som är viktigt. Man kan till exempel ge köttiga ben en dag och nästa dag servera en röra av grönsaker, inälvor och fiskolja.

Som hundägare bör man vara redo att justera kosten så att den passar den egna hundens ras, aktivitetsgrad och hälsotillstånd. En mycket aktiv hund kan till exempel behöva en extra slurk fiskolja eller ett extra ägg för att få i sig tillräckligt med energi, medan en gammal hund som mest tar det lugnt kan behöva ett mindre matintag än tidigare.

Glöm inte att variera kosten

Att variera hundens kost är viktigt för att minska risken för någon typ av brist. Ger man till exempel bara köttben från ko + lite broccoli varje dag innebär det en risk för problem även om hunden initialt inte verkar må dåligt av det. Försök gärna få tag på bytesdjur där många delar finns kvar, till exempel en hel kyckling inklusive inälvorna, hellre än att ge renskuren kycklingfilé.

Om man inte själv vill kombinera ihop kosten finns det BARF-färskfoder och BARF-korvar att köpa i handeln. Färdigköpt och paketerad mat kan också vara ett bra komplement under vissa delar av året, till exempel om man ska ha hundvakt eller om man är ute och reser med hunden och vill ha något som är enkelt och smidigt att ge. Givetvis fungerar det också att laga sin egen hundmat i förväg och frysa in i portionsförpackningar.

Varför byta till BARF kost

Anledningen till att hundägare byter från konventionellt köpefoder till BARF är ofta att hunden har utvecklat någon form av hälsoproblem som man försöker komma till rätta med genom att ändra kosten, och det finns gott om exempel på hur en omläggning till BARF har reducerat eller eliminerat allvarlig hälsoproblem hos hundar. Än så länge krävs dock mer forskning innan det går att säga varken eller bu eller bä, och BARF är långt ifrån ett okontroversiellt val bland hundägare.

Exempel på hälsoproblem som sägs kunna förebyggas, lindras eller elimineras med hjälp av BARF:

  • Ledinflammation

  • Atopiska allergier

  • Bukspottkörtelinflammation

  • Diverse problem i matsmältningssystemet

  • Energilöshet

  • Aptitlöshet

  • Dåligt immunförsvar

  • Glanslös och/eller gles päls

  • Lös avföring

  • Dålig tand- och tandköttshälsa